Wat is voetreflexologie

Voetreflexologie is een heel oude massagetechniek waarvan de wortels hoogstwaarschijnlijk in India en China liggen. Ook de Egyptenaren en de Indianen kenden deze vorm van voetmassage al duizenden jaren geleden.

Pas in de vorige eeuw ontwikkelde de Amerikaanse arts Dr. William Fitzgerald de zone therapie, die later verder is uitgewerkt door Eunice Ingham, een fysiotherapeute die samenwerkte met Dr. Fitzgerald, zij heeft de anatomie van het lichaam op de voeten geprojecteerd. Zo ontstand de voetreflexologie zoals we die tegenwoordig kennen, Hanna Marquardt is degene geweest die deze methode grote bekendheid heeft gegeven in West-Europa.

 

Voetreflexologie heeft als doel het evenwicht in lichaam en geest te herstellen.

Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd, de doorbloeding en energie doorstroming verbeterd en beïnvloedt het zenuwstelsel op een positieve manier. Daarnaast heeft voetrelexologie een sterk ontspannend effect voor het lichaam. Een goede doorbloeding en energiedoorstromning in de organen en weefsels zorgen ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd worden.

 

 

De Chinese filosofie gaat uit van een holistisch mensbeeld waarin lichaam, geest en emotie niet te scheiden zijn. Emotionele problemen kunnen orgaanproblemen geven en orgaan problemen kunnen emotionele problemen geven.

 

 

Een VoetreflexPlus behandeling, die door mij gegeven wordt, is een combinatie van Westerse en Chinese voetreflextherapie. Tijdens de behandeling worden niet alleen de reflexzones op de voeten bewerkt maar ook de meridianen (energiebanen) met acupunctuurpunten op de onderbenen en de knieën. Soms worden ook de armen, handen en hoofd meebehandeld.

De combinatie van Westerse en Chinese massagetechnieken versterkt en versnelt het effect van een behandeling.